Afasie is een taalstoornis die ontstaat door hersenletsel. Met afasie ervaar je problemen met het spreken, begrijpen, lezen en/of schrijven van taal. Dat kunnen allerlei soorten problemen zijn. Je komt bijvoorbeeld steeds niet op het juiste woord of het lukt je niet je zin af te maken.
Je leest ‘boem’ in plaats van ‘boom’ of je kunt gesprekken niet meer goed volgen.
Afasie ontstaat door hersenletsel. Door een beroerte, een tumor, een ongeluk of dementie kunnen hersencellen die zorgen voor taal beschadigd raken. Afasie kan iedereen overkomen. Ongeveer 35.000 mensen in Nederland hebben afasie.
Meestal ontstaat afasie plotseling, maar bij dementie gaat dit heel geleidelijk. Afasie is bij iedereen anders. De ernst en de oorzaak van het hersenletsel spelen daarbij een rol. Ook de manier waarop je hersenen zich aanpassen aan de beschadiging is belangrijk. En ook hoe jij en je omgeving er persoonlijk mee om gaan.
Bij Praktijk SAA leer je hoe jij het beste kunt omgaan met jouw afasie, op een manier die bij jou past.
Stel je voor dat jouw taalvermogen een grote bibliotheek is. Door de afasie staat niet alles meer netjes geordend en op zijn plaats. Het is rommelig geworden. Er zijn kasten omgevallen, veel boeken missen pagina’s. Klanken en letters liggen door elkaar op de grond.
Hoe vind je daarin weer je weg? In een behandeling gaan we eerst op zoek: wat is moeilijk geworden. Dit kan door taaltesten af te nemen. Wat moeilijk is geworden gaan we sterker maken. Door te trainen. Met taaloefeningen.
Ook gaan we op zoek naar strategieën. Je kan denken aan:
Word meer de eigenaar van die vreemde bibliotheek in je hoofd. We leren je kijken naar hoe je met jouw taal omgaat. En hoe je jezelf daarin kunt bijsturen. Bijvoorbeeld door je spreektempo aan te passen. Of door je boodschap in kortere zinnen over te brengen.
Vermijd de moeilijk begaanbare afdelingen van je bibliotheek. Dat doe je door een ander route te nemen. Als je niet kunt spreken kun je misschien wel een gebaar maken of een tekening. Of leer woorden schrijven als je ze niet kunt zeggen. Soms heb je baat bij een communicatiehulpmiddel. We kunnen je leren om daar handig mee om te gaan.
Het effect van afasietherapie is afhankelijk van veel factoren. Bij Praktijk SAA ben je echter niet snel uitgeleerd. Naast de stappen die je maakt met de logopedist kun je jezelf verder ontwikkelen in ons Afasiecentrum.
Door hersenletsel kun je problemen hebben met geheugen en aandacht. Bij Praktijk SAA helpen we je om dat te trainen. Daardoor heeft je taaltherapie meer effect.
Om de maand organiseren we een thema-avond voor mantelzorgers en jaarlijks een familiedag. Samen staan we sterker.
Op het afasiecentrum wordt Koos gestimuleerd en uitgedaagd om zich beter te kunnen uitdrukken! Koos voelt zich erg op zijn plek, bezoekt een groep en heeft ook individuele logopedie. Hier werkt Koos aan zijn eigen doelen waarbij weer regie voeren over zijn eigen leven voorop staat. Daarnaast zijn er familie avonden en familiedagen waarbij er ook plek is voor de veranderingen die wij ervaren!
Sinds 2 jaar geleden gestart vanuit Reade Overtoom bij Afasie Amsterdam. Het heeft ons inmiddels heel wat positieve energie opgeleverd. In een fijne gemoedelijke sfeer samen met de logopedisten doelen opstellen, weer meezingen op je favoriete muziek en in groepsverband fijn kunnen communiceren over actuele en andere onderwerpen waarbij iedereen elkaar helpt geeft enorm veel zelfvertrouwen en levensvreugde. En zijn we onlangs met alle groepen naar het museum geweest wat super tof en gezellig was👍 Het voelt voor ons nog steeds als een warm bad en hebben we veel nieuwe en leuke contacten opgedaan in alle therapieën en trainingen.
In het nieuwe pand ben ik na anderhalf jaar ondertussen helemaal gewend. Ik waardeer de ruimte en het licht. De sfeer is mede daardoor rustgevend en prettig. De mensen die er werken zijn gastvrij en respectvol. En belangrijk: ze hebben geduld, heel veel geduld! Ik kom er graag!
Dank voor je aanmelding.
Website door: VMB
Copyright, Praktijk SAA © 2024