Cognitieve communicatieproblemen (CCS)

Wat zijn cognitieve communicatieproblemen?

Sommige communicatieproblemen vallen niet meteen op. Je lijkt vloeiend te spreken, maar toch gaat er iets mis bij het voeren van een gesprek. Je begrijpt niet altijd wat de ander bedoelt. Je neemt dingen snel letterlijk of je snapt een grapje niet. Het lastige is dat je dat zelf vaak niet in de gaten hebt. Dit leidt tot misverstanden.

Wanneer komt het voor?

Na hersenletsel kun je cognitieve problemen krijgen. Dat zijn problemen met denkprocessen. Die kunnen ook je communicatievermogen raken. Bij CCS mis je een link tussen taaluitingen en de situatie waarin je je bevindt.

Een voorbeeld. Iemand komt bij je op bezoek en zegt “Het is fris hier!” Een gebruikelijke reactie is dan “Zal ik het raam even dichtdoen?”

De spreker begrijpt dat er iets van hem wordt verwacht in deze situatie. Met CCS voelt je dat niet aan. Je begrijpt wel wat “Het is fris hier!” betekent, maar je mist de bedoeling erachter.

Behandeling

Bij Praktijk SAA leren we je om je meer bewust te worden van je communicatieproblemen. We betrekken je naasten actief bij de behandeling. We leren hoe zij beter in gesprek kunnen gaan met jou en hoe zij jouw gedrag kunnen bijsturen. Vanuit die basis werken we aan het verbeteren van je communicatievermogen.

Meer informatie

Reviews

Wat mensen over ons zeggen

Saskia Arends
Saskia Arends

Op het afasiecentrum wordt Koos gestimuleerd en uitgedaagd om zich beter te kunnen uitdrukken! Koos voelt zich erg op zijn plek, bezoekt een groep en heeft ook individuele logopedie. Hier werkt Koos aan zijn eigen doelen waarbij weer regie voeren over zijn eigen leven voorop staat. Daarnaast zijn er familie avonden en familiedagen waarbij er ook plek is voor de veranderingen die wij ervaren!

Jacqueline en Ton
Jacqueline en Ton

Sinds 2 jaar geleden gestart vanuit Reade Overtoom bij Afasie Amsterdam. Het heeft ons inmiddels heel wat positieve energie opgeleverd. In een fijne gemoedelijke sfeer samen met de logopedisten doelen opstellen, weer meezingen op je favoriete muziek en in groepsverband fijn kunnen communiceren over actuele en andere onderwerpen waarbij iedereen elkaar helpt geeft enorm veel zelfvertrouwen en levensvreugde. En zijn we onlangs met alle groepen naar het museum geweest wat super tof en gezellig was👍 Het voelt voor ons nog steeds als een warm bad en hebben we veel nieuwe en leuke contacten opgedaan in alle therapieën en trainingen.

Lot
Lot

In het nieuwe pand ben ik na anderhalf jaar ondertussen helemaal gewend. Ik waardeer de ruimte en het licht. De sfeer is mede daardoor rustgevend en prettig. De mensen die er werken zijn gastvrij en respectvol. En belangrijk: ze hebben geduld, heel veel geduld! Ik kom er graag!

T: 020-624 2385

E: info@praktijksaa.nl

Karel du Jardinstraat 61a,
1073TB Amsterdam

Behandelingen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Website door: VMB

Copyright, Praktijk SAA © 2024