Dysartrie en Spraakapraxie

Wat is dysartrie?

Na hersenletsel kun je een spraakprobleem krijgen. Dat heet dysartrie. Spreken kost je veel energie en anderen kunnen jou moeilijk verstaan. Dysartrie heeft te maken met de spieren van je mond, keel en/of ademhaling. Door hersenschade zijn ze verlamd of ze werken niet goed samen. Je kunt problemen hebben met uitspraak maar ook met stemgeving, spreekritme en intonatie.

Spraakapraxie

Bij spraakapraxie lukt het niet om spraakklanken te maken. Je spieren werken goed, maar ze aansturen is moeilijk. Hoe zet je bijvoorbeeld je spieren aan om de /k/ uit te spreken? 

Je zoekt steeds naar hoe te beginnen. Soms klinken de klanken die je uitspreekt vervormt. Spraakapraxie is frustrerend en kost veel energie.

Wanneer komen dysartrie en spraakapraxie voor?

Dysartrie kan ontstaan door een beroerte maar komt ook voor bij ziekten als Parkinson, ALS, MS en bij aangezichtsverlamming. Spraakapraxie is meestal het gevolg van een beroerte maar komt soms ook voor bij PPA.

Behandeling

Bij Praktijk SAA onderzoeken we waardoor spreken moeilijk is voor jou. We maken samen een behandelplan. Je gaat je articulatiespieren en/of je stem trainen. Je leert je spraak beter onder controle te krijgen. Je leert ook hoe je je kunt aanpassen aan je beperking. Heb je spraakapraxie? Dan kun je bij Praktijk SAA met de muziektherapie ‘SMTA’ doen. Je werkt daarbij samen met je logopedist en onze muziektherapeut.

Meer informatie

Reviews

Wat mensen over ons zeggen

Saskia Arends
Saskia Arends

Op het afasiecentrum wordt Koos gestimuleerd en uitgedaagd om zich beter te kunnen uitdrukken! Koos voelt zich erg op zijn plek, bezoekt een groep en heeft ook individuele logopedie. Hier werkt Koos aan zijn eigen doelen waarbij weer regie voeren over zijn eigen leven voorop staat. Daarnaast zijn er familie avonden en familiedagen waarbij er ook plek is voor de veranderingen die wij ervaren!

Jacqueline en Ton
Jacqueline en Ton

Sinds 2 jaar geleden gestart vanuit Reade Overtoom bij Afasie Amsterdam. Het heeft ons inmiddels heel wat positieve energie opgeleverd. In een fijne gemoedelijke sfeer samen met de logopedisten doelen opstellen, weer meezingen op je favoriete muziek en in groepsverband fijn kunnen communiceren over actuele en andere onderwerpen waarbij iedereen elkaar helpt geeft enorm veel zelfvertrouwen en levensvreugde. En zijn we onlangs met alle groepen naar het museum geweest wat super tof en gezellig was👍 Het voelt voor ons nog steeds als een warm bad en hebben we veel nieuwe en leuke contacten opgedaan in alle therapieën en trainingen.

Lot
Lot

In het nieuwe pand ben ik na anderhalf jaar ondertussen helemaal gewend. Ik waardeer de ruimte en het licht. De sfeer is mede daardoor rustgevend en prettig. De mensen die er werken zijn gastvrij en respectvol. En belangrijk: ze hebben geduld, heel veel geduld! Ik kom er graag!

T: 020-624 2385

E: info@praktijksaa.nl

Karel du Jardinstraat 61a,
1073TB Amsterdam

Behandelingen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Website door: VMB

Copyright, Praktijk SAA © 2024