Primaire Progressieve Afasie

Wat is Primair Progressieve Afasie?

Primair Progressieve Afasie is een bijzondere vorm van dementie. PPA tast vooral de hersencellen aan die zorgen voor taalverwerking. Hierdoor krijg je in toenemende mate afasie. De eerste symptomen van PPA zijn vaak al merkbaar voor je 65e levensjaar. Bij PPA heb je geen of relatief minder veranderingen in je geheugen of gedrag.

Dementie

Bij dementie gaat de conditie van je hersenen langzaam achteruit. Er zijn wel vijftig verschillende soorten dementie. Bekende vormen zijn de ziekte van Alzheimer, vasculaire dementie en Lewy Body dementie. Kenmerkend voor dementie zijn geheugenproblemen.

Logopedische problemen waar je mee te maken kunt krijgen zijn taal- en communicatieproblemen maar ook slikproblemen.

Eten en drinken gaan langzamer en echt doorslikken kan moeilijk zijn. Je kunt last krijgen van verslikken en van hoestbuien.

Behandeling

Bij Praktijk SAA bekijken we welke problemen je ervaart. We adviseren je hoe er het best mee om te gaan. Onze benadering is praktisch.

Kun je regelmatig niet op woorden komen? Houd dan je smartphone bij de hand als je in gesprek bent. Je kunt het jezelf dan makkelijker maken. Bijvoorbeeld door een foto te laten zien, of een nieuwspagina.
Verslik je je snel? Laten we dan eerst kijken of je je houding tijdens het slikken kunt aanpassen. In onze behandeling houden we de vinger aan de pols en groeien met je mee. Daarbij ondersteunen we ook je naasten.
Het is belangrijk om communicatief actief te blijven. Wees daarom welkom bij ons Afasiecentrum.

Wil je meer over weten over PPA en dementie? Kijk dan eens op de website van het Alzheimercentrum of dementie.nl

Meer informatie

Reviews

Wat mensen over ons zeggen

Saskia Arends
Saskia Arends

Op het afasiecentrum wordt Koos gestimuleerd en uitgedaagd om zich beter te kunnen uitdrukken! Koos voelt zich erg op zijn plek, bezoekt een groep en heeft ook individuele logopedie. Hier werkt Koos aan zijn eigen doelen waarbij weer regie voeren over zijn eigen leven voorop staat. Daarnaast zijn er familie avonden en familiedagen waarbij er ook plek is voor de veranderingen die wij ervaren!

Jacqueline en Ton
Jacqueline en Ton

Sinds 2 jaar geleden gestart vanuit Reade Overtoom bij Afasie Amsterdam. Het heeft ons inmiddels heel wat positieve energie opgeleverd. In een fijne gemoedelijke sfeer samen met de logopedisten doelen opstellen, weer meezingen op je favoriete muziek en in groepsverband fijn kunnen communiceren over actuele en andere onderwerpen waarbij iedereen elkaar helpt geeft enorm veel zelfvertrouwen en levensvreugde. En zijn we onlangs met alle groepen naar het museum geweest wat super tof en gezellig was👍 Het voelt voor ons nog steeds als een warm bad en hebben we veel nieuwe en leuke contacten opgedaan in alle therapieën en trainingen.

Lot
Lot

In het nieuwe pand ben ik na anderhalf jaar ondertussen helemaal gewend. Ik waardeer de ruimte en het licht. De sfeer is mede daardoor rustgevend en prettig. De mensen die er werken zijn gastvrij en respectvol. En belangrijk: ze hebben geduld, heel veel geduld! Ik kom er graag!

T: 020-624 2385

E: info@praktijksaa.nl

Karel du Jardinstraat 61a,
1073TB Amsterdam

Behandelingen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Website door: VMB

Copyright, Praktijk SAA © 2024